20 januari, 20:00 – De kracht van beeldtaal: Theo Gootjes

Op 20 januari 2024 geeft schrijfster Eva Maria Staal, in Leeszaal West een lezing over het leven en werk van kunstenaar, graficus, en politiek cartoonist Theo Gootjes. Bij het grote publiek is Theo vooral bekend geworden door zijn politieke prenten in Rotterdamse kranten als het Vrije Volk en het Rotterdams dagblad. Zijn stijl is bij uitstek grafisch, zwart-wit en getekend in de tekenstijl die wel ‘de Klare Lijn’ wordt genoemd. Die Klare Lijn is ook goed zichtbaar in de verhalen van Kuifje van Hergé en in het werk van Joost Swarte. Toch heeft Theo een geheel eigen handschrift ontwikkeld. Zijn prenten geven alleen weer wat noodzakelijk is. Geen lijn of vlak is te veel of toevallig. Hij gaat recht op zijn doel af.

Al zijn hele leven is Theo obsessief tekenaar. Voortdurend streeft hij naar het zo minimalistisch mogelijk weergeven van zijn tekenonderwerpen. Helaas is Theo niet in de gelegenheid om deze avond aanwezig te zijn.

Eva Maria Staal kent Theo’s werk als geen ander, en staat als ‘storyteller’, met behulp van sprekende voorbeelden van Theo’s werk, garant voor een boeiende avond over een heel bijzondere Nederlandse kunstenaar en cartoonist.

Datum: 20 januari 2024
Aanvang: Inloop 19.30 uur; Aanvang 20:00 uur
Toegang: Gratis