7 december, 12:00-17:00 – Wie zijn wij? Gesprekken over het slavernijverleden

Op 7 december, vanaf 12.00 uur, staat het reizende kunstwerk Wie zijn wij? in De Leeszaal (en op het plein). Wie zijn wij? is een levensgroot ‘Wie is het?’-spel dat gesprekken over het slavernijverleden van Nederland wil uitlokken. Het is ontwikkeld door De Balie, Public Cinema en de overheid en ontworpen door Mathieu Wijdeven. 

Tussen 16.00 en 17.00 gaan schrijver Raoul de Jong en theatermaker Mathieu Wijdeven met elkaar in gesprek o.l.v. Rokhaya Seck (De Balie). Beiden doken in hun familiegeschiedenis en stuitten op een verhaal over slavernij. 

De zoektocht van Mathieu begint als hij ruzie heeft en zijn moeder hem bemoedigend toespreekt: ‘Twee geesten hoeven niet altijd samen te komen, soms ben je uit ander hout gesneden.’ Het blijkt een citaat te zijn van zijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk; net als Mathieu een theatermaker, die politieke teksten schreef over de slavernij. Mathieu raakt gefascineerd door de man waar hij tot dan toe nog nooit iets over gehoord had, en maakt er een theatervoorstelling over.

Als Raoul de Jong op zijn 28ste zijn vader voor het eerst ontmoet, vertelt die hem een verhaal over een van hun voorouders, een medicijnman die zichzelf kon transformeren in een jaguar. Gegrepen door dit mysterie besluit Raoul op onderzoek te gaan in Suriname. Het brengt hem een verhaal van duisternis en slavernij. Te lezen in zijn boek ‘Jaguarman’.

Wie goed zoekt, vindt ook hoop en levenskracht. Raoul en Mathieu zijn het levende bewijs: hun voorouders hebben de slavernij op de een of andere manier overleefd.

Meer informatie over kunstwerk/spel en gesprek: https://gesprekslavernijverleden.nl