sep
8
do
Literaire Maaltijd – Efter
sep 8 @ 19:00 – 20:30
Literaire Maaltijd - Efter
Isis Nebbeling neemt ons mee in de wereld van ‘Efter’. Het boek speelt in een nabije toekomst waarin artsen en wetenschappers de liefde als psychische aandoening zijn gaan beschouwen. De medische industrie springt gretig op de nieuwe diagnose in. Er openen klinieken tegen liefdesverslaving. En farmaceut Fizzler wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter. In het boek volgen we verschillende personages die met de introductie van het medicijn te maken krijgen. Aanvang lezing: 19:00 Aanvang maaltijd (€ 7,50): 18:00 – aanmelden kan tot een dag van te voren door te mailen naar mieke@quasi-modo.nl
sep
9
vr
In de greep van instrument
sep 9 @ 19:30 – 22:30
In de greep van instrument

3 muzikanten en 3 bijzondere instrumenten. De organetto diatonico is de eerste muzikale liefde van Simone Bottasso (It). Hij gebruikte hem eerst voor occitaanse volksmuziek, maar tegenwoordig liefst in alle soorten muziekgenres. Klaas Hekman (NL) liep bij toeval tegen een verkreukelde bassax aan, liet hem opknappen door Nico Bodewes (ook aanwezig) en maakte er zijn specialisatie van. WuWei (Ch) bouwde samen met zijn leermeester membramen in de 36 bamboepijpjes van zijn sheng, een 3000 jaar oud Chinees mondorgel. Sindsdien wordt hij door philharmonische orkesten uit de hele wereld gevraagd. Dankzij de coronastop konden Hekman en WuWei de duo-cd ‘Oostumwind’ maken. 9-9 wordt een echte Leeszaalavond: met Bottasso solo, WuWei en Hekman duo, literaire lofzangen, technische anekdotes en (met hulp van host Mariëtte Groot) antwoorden op al uw vragen.

Deur open: 19:30 – Aanvang: 20:00

Toegang: € 10 of € 5 met de Rotterdampas

sep
15
do
We hebben een revolutie nodig!
sep 15 @ 19:00 – 21:00
We hebben een revolutie nodig!

Revolutie organiseert een openbare discussieavond in de Leeszaal.

We bevinden ons in de diepste crisis van het kapitalisme: de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, hoge inflatie en de klimaatcrisis tonen het falen van het systeem. De post-corona hoogconjunctuur komt ten einde.

De economische sancties tegen Rusland worden wereldwijd door de werkende klasse gevoeld, in de vorm van stijgende voedsel- en energieprijzen. Klimaatverandering komt hier nog eens bovenop, in de vorm van droogte of juist overstromingen, met vooral gevolgen voor de situatie in armere landen.

Onze rechten staan ook onder druk: in de VS wordt abortus nu in veel staten gecriminaliseerd; in Europa zien we hoe de grenzen gemilitariseerd worden om vluchtelingen en migranten buiten te sluiten.

We moeten echter ook optimistisch naar de situatie kijken: van de VS tot Sri Lanka komen mensen in opstand tegen hun heersende klasse en roepen ze luid dat we een ander systeem nodig hebben.

Wat voor verandering hebben we nodig? Welk systeem moet het kapitalisme in crisis vervangen? Revolutie organiseert een openbare bijeenkomst over deze vragen en meer. Discussieer met ons mee!

Sluit je aan bij de marxistische tendens! Er is nooit een betere tijd geweest om een marxist te zijn!

Aanvang: 19:00 – Toegang: gratis

Socials:

FB: https://www.facebook.com/vonknl

Instagram: https://www.instagram.com/revolutie_imt/

Twitter: https://twitter.com/Revolutie_IMT

 

okt
13
do
Literaire Maaltijd – Ingrid Jonker, De morgen ben jij
okt 13 @ 18:00 – 20:00

LET OP: vaste mailadres werkt even niet. Aanmelden voor de maaltijd graag via: miekeromijn@hotmail.com

Pas een kleine 30 jaar na haar dood kreeg de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker de erkenning en de bekendheid waar zij gedurende haar volwassen leven zó naar op zoek was. Zij inspireerde andere dichters, schrijvers en zelfs documentaire- en filmmakers. Wie was deze vrouw die  ‘zowel Afrikaans als een Afrikaner’ en de ‘Zuid-Afrikaanse Sylvia Plath’ genoemd werd en die langere tijd verkeerde in het gezelschap van bekende schrijvers en dichters als Jan Rabie, André Brink en Breyten Breytenbach? Hoe verhield zij zich tot de Apartheid in haar land die tijdens haar leven het land nog in een vaste greep had?

Aan de hand van beeldmateriaal, gedichten en haar levensverhaal schetst Hanny de Jong een beeld van een getalenteerde, gevoelige en -nog steeds- intrigerende vrouw.

okt
29
za
Cafe De Verloren Plek – Le Vagabond
okt 29 @ 20:00 – 22:30
Cafe De Verloren Plek - Le Vagabond

“Proudly causing hangovers since 1990.” Voor de 4e editie van Café De Verloren Plek zijn alle barkeepers en kroegtijgers van het roemruchte (muziek)café Le Vagabond (1990-2015) uitgenodigd. Plus iedereen die houdt van meeslepende muziek en van stoere verhalen, amusante anekdotes en meedogenloze  foto’s over het dag- en nachtleven op een hoek van de Nieuwe Binnenweg. Natuurlijk gaat barkeepster en ‘Bombita’ Inge Bonthond ook zingen.

Deur open: 19:30 ; Aanvang: 20:00

Toegang: € 5 of een goed verhaal

In verband met de verwachte aanloop en maximum aantal mensen wat we kwijt kunnen graag aanmelden door te mailen naar martin@reuf.nl

 

nov
27
zo
boekpresentatie – Anne van Winkelhof
nov 27 @ 15:00 – 17:00
boekpresentatie - Anne van Winkelhof

Ik hoop wel dat er iemand is, iemand die de wanhoop uit mijn hoofd tilt, die mijn lichaam durft te leren kennen, van top tot teen beschouwt, vriendelijk en bedachtzaam, de juiste richting op, zoals bij het aaien van de vacht van een dier.

Op zondag 27 november presenteert Anne van Winkelhof haar boek: ‘Alles wat ik wilde zeggen maar niet zei’.

De middag staat in het teken van drie thema’s uit het boek: echte ontmoetingen, het vinden van een eigen taal om jezelf uit te drukken en wat het is om mens te zijn. Psycholoog Anne Marsman en dichter Vicky Francken gaan het er op hun eigen manier over hebben. Er is beeldende kunst, meer poëzie, muziek, ruimte voor gesprek en natuurlijk de gelegenheid om een boek te kopen en te laten signeren.

Iedereen is welkom, toegang is gratis.

15.00 tot 17.00 (inloop 14.30)

dec
6
di
De Leeszaal als moestuin
dec 6 @ 18:00 – 21:00

You are warmly invited to meet us, the first year students of the Experimental Publishing Master at Leeszaal. We have prepared a special event for you!

 

For a few hours, we will turn the space into an extraordinary garden of knowledge. We will set in motion a process of collective writing and experimenting within the library, by interacting with the “unseen” books that lie in wait, ready for disposal.. Machines, as stationary “gardening” tools will help us throughout the evening. The co-created outcome will be presented during a special release moment at 20:30. Warm drinks, homebaked goods and snacks will be offered.

The Experimental Publishing Master, or XPUB in short, is one of the master courses of the Piet Zwart Institute, which is by itself part of the Willem de Kooning Academy. https://xpub.nl/

You can dig more information about the event and XPUB at https://issue.xpub.nl/19 soon! See you soon.

dec
11
zo
Dialoog: Excuses, hoe nu verder?
dec 11 @ 13:00 – 17:00
jan
12
do
Literaire Maaltijd – Pam Lijdsman over haar debuutroman ‘Gekke Jij’.
jan 12 @ 18:00 – 20:00
Literaire Maaltijd - Pam Lijdsman over haar debuutroman 'Gekke Jij'.

In deze openhartige roman vertelt zij het verhaal van Pamela, een voor de buitenwereld sterke, onafhankelijke vrouw, die in relaties afhankelijk en onzeker is over ‘de liefde? Is liefde blijvend en onvoorwaardelijk?’ Onophoudelijk lijkt de hoofdpersoon aan zichzelf te willen bewijzen dat onbaatzuchtige liefde bestaat.

De auteur zal ingaan op de totstandkoming van het boek en enkele passages voordragen. Ze gaat graag met het publiek in gesprek.

De lezing begint om 19.00 uur en is gratis

Om 18.00 uur serveren De Wereldvrouwen een maaltijd. Kosten € 7,50. Aanmelden voor de maaltijd kan tot en met 10 januari via hannydejong@hotmail.com

Vooraankondiging: op donderdag 9 februari zal Alek Dabrowski weer zijn top tien boeken van het afgelopen jaar presenteren en toelichten.

 

jan
31
di
10 jaar Leeszaal
jan 31 hele dag
10 jaar Leeszaal

Tááááádáááá… een hele dag feest in en om de versierde, tienjarige Leeszaal. Kom ons overdag feliciteren en kom naar de culturele feestavond met hoogtepunten uit onze programma’s PuntKomma Muziek en Doorvertellen, en van Poetry Slam Rotterdam.

Voor het avondprogramma wel even aanmelden svp, bij martin@reuf.nl.