okt
13
do
Literaire Maaltijd – Ingrid Jonker, De morgen ben jij
okt 13 @ 18:00 – 20:00

LET OP: vaste mailadres werkt even niet. Aanmelden voor de maaltijd graag via: miekeromijn@hotmail.com

Pas een kleine 30 jaar na haar dood kreeg de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker de erkenning en de bekendheid waar zij gedurende haar volwassen leven zó naar op zoek was. Zij inspireerde andere dichters, schrijvers en zelfs documentaire- en filmmakers. Wie was deze vrouw die  ‘zowel Afrikaans als een Afrikaner’ en de ‘Zuid-Afrikaanse Sylvia Plath’ genoemd werd en die langere tijd verkeerde in het gezelschap van bekende schrijvers en dichters als Jan Rabie, André Brink en Breyten Breytenbach? Hoe verhield zij zich tot de Apartheid in haar land die tijdens haar leven het land nog in een vaste greep had?

Aan de hand van beeldmateriaal, gedichten en haar levensverhaal schetst Hanny de Jong een beeld van een getalenteerde, gevoelige en -nog steeds- intrigerende vrouw.

okt
29
za
Cafe De Verloren Plek – Le Vagabond
okt 29 @ 20:00 – 22:30
Cafe De Verloren Plek - Le Vagabond

“Proudly causing hangovers since 1990.” Voor de 4e editie van Café De Verloren Plek zijn alle barkeepers en kroegtijgers van het roemruchte (muziek)café Le Vagabond (1990-2015) uitgenodigd. Plus iedereen die houdt van meeslepende muziek en van stoere verhalen, amusante anekdotes en meedogenloze  foto’s over het dag- en nachtleven op een hoek van de Nieuwe Binnenweg. Natuurlijk gaat barkeepster en ‘Bombita’ Inge Bonthond ook zingen.

Deur open: 19:30 ; Aanvang: 20:00

Toegang: € 5 of een goed verhaal

In verband met de verwachte aanloop en maximum aantal mensen wat we kwijt kunnen graag aanmelden door te mailen naar martin@reuf.nl

 

nov
27
zo
boekpresentatie – Anne van Winkelhof
nov 27 @ 15:00 – 17:00
boekpresentatie - Anne van Winkelhof

Ik hoop wel dat er iemand is, iemand die de wanhoop uit mijn hoofd tilt, die mijn lichaam durft te leren kennen, van top tot teen beschouwt, vriendelijk en bedachtzaam, de juiste richting op, zoals bij het aaien van de vacht van een dier.

Op zondag 27 november presenteert Anne van Winkelhof haar boek: ‘Alles wat ik wilde zeggen maar niet zei’.

De middag staat in het teken van drie thema’s uit het boek: echte ontmoetingen, het vinden van een eigen taal om jezelf uit te drukken en wat het is om mens te zijn. Psycholoog Anne Marsman en dichter Vicky Francken gaan het er op hun eigen manier over hebben. Er is beeldende kunst, meer poëzie, muziek, ruimte voor gesprek en natuurlijk de gelegenheid om een boek te kopen en te laten signeren.

Iedereen is welkom, toegang is gratis.

15.00 tot 17.00 (inloop 14.30)

dec
6
di
De Leeszaal als moestuin
dec 6 @ 18:00 – 21:00

You are warmly invited to meet us, the first year students of the Experimental Publishing Master at Leeszaal. We have prepared a special event for you!

 

For a few hours, we will turn the space into an extraordinary garden of knowledge. We will set in motion a process of collective writing and experimenting within the library, by interacting with the “unseen” books that lie in wait, ready for disposal.. Machines, as stationary “gardening” tools will help us throughout the evening. The co-created outcome will be presented during a special release moment at 20:30. Warm drinks, homebaked goods and snacks will be offered.

The Experimental Publishing Master, or XPUB in short, is one of the master courses of the Piet Zwart Institute, which is by itself part of the Willem de Kooning Academy. https://xpub.nl/

You can dig more information about the event and XPUB at https://issue.xpub.nl/19 soon! See you soon.

dec
11
zo
Dialoog: Excuses, hoe nu verder?
dec 11 @ 13:00 – 17:00
jan
12
do
Literaire Maaltijd – Pam Lijdsman over haar debuutroman ‘Gekke Jij’.
jan 12 @ 18:00 – 20:00
Literaire Maaltijd - Pam Lijdsman over haar debuutroman 'Gekke Jij'.

In deze openhartige roman vertelt zij het verhaal van Pamela, een voor de buitenwereld sterke, onafhankelijke vrouw, die in relaties afhankelijk en onzeker is over ‘de liefde? Is liefde blijvend en onvoorwaardelijk?’ Onophoudelijk lijkt de hoofdpersoon aan zichzelf te willen bewijzen dat onbaatzuchtige liefde bestaat.

De auteur zal ingaan op de totstandkoming van het boek en enkele passages voordragen. Ze gaat graag met het publiek in gesprek.

De lezing begint om 19.00 uur en is gratis

Om 18.00 uur serveren De Wereldvrouwen een maaltijd. Kosten € 7,50. Aanmelden voor de maaltijd kan tot en met 10 januari via hannydejong@hotmail.com

Vooraankondiging: op donderdag 9 februari zal Alek Dabrowski weer zijn top tien boeken van het afgelopen jaar presenteren en toelichten.

 

jan
31
di
10 jaar Leeszaal
jan 31 hele dag
10 jaar Leeszaal

Tááááádáááá… een hele dag feest in en om de versierde, tienjarige Leeszaal. Kom ons overdag feliciteren en kom naar de culturele feestavond met hoogtepunten uit onze programma’s PuntKomma Muziek en Doorvertellen, en van Poetry Slam Rotterdam.

Voor het avondprogramma wel even aanmelden svp, bij martin@reuf.nl.

feb
3
vr
Toneel Lees Club West
feb 3 @ 14:00 – 15:30
Toneel Lees Club West

Toneelstukken zijn mooi om te zien én leuk om te lezen. Vooral als je ze samen leest. Dat kan sinds vorig jaar in Leeszaal West, want samen met theatermaker Brecht Hermans richtten we toneel lees club ‘De Kersentuin in de Leeszaal’ op. Maar liefst 159 deelnemers hebben al meegedaan. Daarom pakken we door in 2023!

Vanaf vrijdag 3 februari wordt er weer gelezen, en dan om de 3 weken. We lezen teksten van oa. Hafid Bouazza, Lars Noren, Wunderbaum, Saban Ol en jonge schrijvers van Lab-Z

Deelname is gratis. Aanmelden kan via toneelleesclub@gmail.com.

Iedereen welkom, goede en minder goede lezers. Geen toneelervaring vereist.
Je kiest zelf of je 1 keer of alle keren komt.

Alleen luisteren mag ook als je liever niet voorleest.

Alle data op een rijtje:

vrijdag 3 februari, 24 februari, 17 maart, 7 april, 28 april, 19 mei, 9 juni, 30 juni

om 14:00 uur in Leeszaal West

Bekijk hier de mini-documentaire (5 min) over de toneel lees club in Leeszaal West: https://vimeo.com/727298960

feb
9
do
Literaire Maaltijd – Literaire Oogst 2022
feb 9 @ 18:00 – 21:00

Alek Dabrowski is bibliothecaris, recensent (o.a. op zijn blog ‘Uitgelezen’), redacteur (o.a. voor Poëzietijdschrift Awater), boekverkoper (v/h Van Gennep), schrijver (o.a.  ‘Mannen met hobbys’, 2022), maar hij is vooral lezer.

Alek neemt op 9 februari met ons het boekenjaar 2022 door. Wie schreven de bestsellers, wie waren de winnaars van literaire prijzen en wat waren de trends? Hij presenteert zijn persoonlijk boeken-top10 (of 15) van het afgelopen jaar. Hij geeft extra aandacht aan Rotterdamse schrijvers en debutanten. Ook nodigt hij de bezoekers uit hun eigen favorieten van het afgelopen jaar mee te nemen en daar iets over te vertellen.

De lezing van Alek begint om 19.00 uur en is gratis. Om 18.00 uur serveren de Wereldvrouwen een maaltijd. Wil je mee-eten, geef je dan uiterlijk maandag 6 februari op via miekeromijn@hotmail.com. Kosten van de maaltijd zijn € 7,50, ter plaatse uitsluitend cash te voldoen.

feb
14
di
Roots – Mathieu Wijdeven: het waarom beantwoord
feb 14 @ 19:00 – 20:30
Roots - Mathieu Wijdeven: het waarom beantwoord

Dit is de eerste editie van ROOTS, een maandelijks programma over de slavernijgeschiedenis en het koloniale verleden van Nederland. Jonge auteurs, spokenwordartiesten, theatermakers en activisten nemen je mee in hun zoektocht naar verhalen waarmee we onszelf en de wereld van nu beter begrijpen. Verhalen over herontdekte denkers, zwarte feministen, Afrikaans cultureel erfgoed, archivering en inleving, taal en trauma, trots en verzet, muziek en eten, rolmodellen en helden.

In deze eerste editie gaat Mathieu Wijdeven op zoek naar het verhaal van zijn Surinaamse betovergrootvader G.G.T. Rustwijk.

ROOTS is een initiatief van Young Feminist Roffa, Singphony, Poetry Slam Rotterdam en Leeszaal Rotterdam West.

Toegang: € 10 of met Rotterdampas € 5

Aanmelden via info@leeszaalrotterdamwest.nl en svp cash meenemen.

Aanvang: 19:00, deur open 18:30